2010. augusztus 16., hétfő 20 óra

 

Csillagászati előadás, Bánya, Panoráma panzió.
A Csillagászat és a Kulturális örökség címmel előadást tart:
Dr. Kolláth Zoltán, a Magyar Csillagászati Egyesület Elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete tudományos tanácsadója. http://www.mcse.hu/
 
Ajánló: Hullócsillag túra - augusztus 14., szombat
A lakott területektől és azok közeléből a csillagos égbolt legtöbb látványossága eltűnt napjainkra a fényszennyezés miatt. Egyre kevesebb hely található a Földön és Magyarországon is, ahol a sötét éjszakai égbolt szinte zavartalanul látható – ezek egyike a Zselic, Európa első Csillagoségbolt-parkja.
 
Csillagos Égbolt (Sötét Égbolt) Rezervátum a Zselicben

http://www.astro-zselic.hu/

A Zselic térsége Magyarország egyik legkevésbé fényszennyezett területe. A Zselici Tájvédelmi Körzet egyébként is védett terület. Fényszennyezés szempontjából a kívánt cél könnyen elérhető – csak a jelenlegi állapot fenntartását kell biztosítani. Megszüntetendő, cserélendő világítástechnikai berendezések csak minimális számban vannak. Ennek megfelelően a csillagos égbolt rezervátum minimális (elhanyagolható) költséggel megvalósítható ezen a területen.
A rezervátum létrehozásának első lépéseként együttműködés született a Duna Dráva Nemzeti Park Igazgatósága és a Magyar Csillagászati Egyesület között.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

http://bkh2010.blog.hu/api/trackback/id/tr632119356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.