www.facebook.com/photo.php

 

2010. augusztus 18., szerda

Sc.Art zenekar koncertje, fényművészeti vetítéssel,
Bárd, Faluház - Művelődés Palotája

Kaiser Ottó fotója a főpróbáról a Műcsarnokban
forrás: http://www.facebook.com/photo.php?pid=5197754&id=300189995657#!/SCARTmusic

Ifj. Kurtág György (FR) hangtervezés, szintetizátorok, elektronikus ütőhangszerek
II. Lengyelfi Miklós (HU) basszusgitár, effektpark
Márton András (HU) elektronikus dobok
A Sc.Art 2008-ban alakult azzal a művészi céllal, hogy egyes terek akusztikai jellegzetességeit, elsők közt a világűr hangjait, a városi környezet hangjait és zajait ötvözze saját hangképekkel, motívumokkal.
Ifj. Kurtág György, a Franciaországban élő kortárs zeneszerző, hangtervező, valamint Márton András, és II. Lengyelfi Miklós, a magyar zenei újhullám egyik legkarakteresebb zenekarának, a KFT-nek tagjai triójukkal 2009 augusztusában léptek először színpadra A jól temperált univerzum című műsorukkal.
„Élvezetes feladat volt felfedezni a Naprendszer égitestjeiről származó sistergésben, zúgásban zenei elemeket. A próbák alatt néha azt éreztem, hogy pályát váltottam és afféle űraudiorégész lett belőlem. Hangmintákat daraboltunk fel másodpercnyi hosszúságú részekre. Volt, amelyikben dallamot fedeztünk fel, és azt átíruk billentyűs hangszerre, másokból ütőhangszer-hangkollekciót gyártottunk. Találtunk hangzásokat, amiket szintetizátoron és effektezett basszusgitáron reprodukáltunk. Kíváncsian vártuk a hatást és jól esett látni az első koncertek közönségének arcán a meglepetést és az örömet, amikor megszólalt a kozmikus hangokból és a saját hangszíneinkből szőtt zene.” (Márton András)
 
Interjú: Narancs XXII. évf. 29. szám(2010.07.22.), 2010-07-22
http://www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=21839
 
"Érzéki kapcsolatba kerülni a géppel" - Sc.Art
Márton András és II. Lengyelfi Miklós, a KFT ritmusszekciója ifj. Kurtág Györggyel, a Franciaországban élő zeneszerző-kutatóval kozmikus eredetű hangok zenei felhasználására szövetkezett. A nyári koncertjeire készülő Sc.Art zenekar tagjaival próbájuk szünetében beszélgettünk.
Magyar Narancs: Honnan jött az ötlet, hogy a világűr hangjaira komponáljatok zenét?
Márton András: Az alapgondolat elég régi,...  
...annyira gyönyörű hangképek szólaltak meg rajta, hogy azt javasoltam, a kozmikus hangok mellett erre a hangzásra épüljön a Sc.Art zenéje. Így neveztem el a zenekarunkat, a science és az art szavak angolul kissé önkényesen képzett összevonásával...
Ifj. Kurtág György: ...Huszonhét egér van az ember ujjai alatt. Kísérletezek, próbálok olyan érzéki kapcsolatba kerülni a géppel, ami ugyanolyan kifejezőerővel bír, mint egy akusztikus hangszer megszólaltatása. Olyan hangokat előcsalni, amiket még senki sem hallott. A Sc.Arttal most ez a gyerekkori álmom valósult meg.
...A tanulság számomra az volt, hogy a közönségnek nem a modern zenével van gondja, hanem a csomagolással, azzal, ahogy a modern zenét a fesztiválokon és a kultúrpalotákban bemutatják. ...
Az év hazai kortárs komolyzenei albuma
SC.ART - The Well-Tempered Universe (Szemtanú Bt.)
Music based on sounds from space

The Contemporary Classical Album of the Year at Fonogram Hungarian Music Award, 2010
The Well-Tempered Universe
The Well-Tempered Universe is a multimedia concert featuring cosmic sounds recorded by NASA and the University of Iowa with video designed for the performance. Sc.Art plays on electronic instruments using the sound from the Big Bang, the sound of the Earth’s auroral kilometric radiation caused by energy electrons striking the atmosphere and sounds recorded by probes in the planetary environment of the Solar System. Other determining elements of musical tonality are the result of György Kurtág Jr.’s years of work as a sound designer, wherein he designed and created wide spectrum tonal colorations, the sound effects of an electronic upright bass, a bass guitar, and sample sounds triggered by an electronic drum. In order to provide a rich acoustic experience that offers beautiful high, mid, and deep tones and a natural sound, the band sounds forth on Classic Backline column speakers. 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

http://bkh2010.blog.hu/api/trackback/id/tr912119641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.