forrás:

http://kultura.hu/main.php?folderID=948&articleID=307428&ctag=articlelist&iid=1

 

Az expómúzeumba kerülhet a magyar Gömböc

2010. október 21.
cikk küldése e-mail-bennyomtatás
Igényt tart a sanghaji expómúzeum az eddigi legnagyobb Gömböc-imitációra, a magyar pavilon központi kiállítási tárgyára - jelentették be csütörtökön a világkiállítás szervezői.
 
 Gömböc és alkotói
(MTI) - A világkiállítás magyar bemutatkozásának mintegy két és fél méter magas főszereplője lényegében egy szobor, üreges krómacél, amelynek súlya másfél tonna körül van. Eddig több mint ötmillióan látták.
    Az MTI információi szerint az expó szervezőbizottsága a kiállítókat végigjárva relikviákat, jellemző emléktárgyakat keres és kér a kiállítóktól a jövőben létrehozandó expómúzeum részére. Jól értesült források tudni vélik, a magyar illetékesek hajlanak rá, hogy az intézmény rendelkezésére bocsássák a Gömböc szobrot, és keresik a megoldást: milyen módon vehetik ki a leltárból.
    A két magyar építész, Domokos Gábor és Várkonyi Péter által megalkotott világtalálmány, egy matematikai modell tárgyiasult formája, az egyetlen ismert homogén test, amelynek mindössze két egyensúlyi pontja van: egy stabil és egy instabil. Szilárd, vízszintes felületre helyezve bármilyen kiinduló helyzetből mindig visszatér stabil egyensúlyi helyzetébe.
    Domokos Gábor csütörtökön az MTI-nek elmondta, megtiszteltetésnek venné, ha a nagy Gömböc a sanghaji múzeumba kerülne, mert "ennél jobb helye nem is lehetne". A feltaláló úgy tudja, az expó tíz működő, "valódi" Gömböcét szeretné a Magyar Nemzeti Múzeum megkapni. Az egyedi bemutatódarabok között van plexiből, alumíniumötvözetből, bronzból és vörösrézből készült példány, súlyuk darabonként öt és harminc kiló között mozog. 

A bejegyzés trackback címe:

http://bkh2010.blog.hu/api/trackback/id/tr822433271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.