TETT Egylet 2011.05.03. 15:47

Mária kiállítás

 

A III. Bárdudvarnoki Kulturális Hetet 2010-ben két nevezetes dátum keretezte
2010. augusztus 15. Szűz Mária mennybevétele napja
2010. augusztus 22. Goszthony Mária születésnapja
 
HVG 2011.05.03.
Munkaszüneti nap lehet augusztus 15.

2011. május 03., kedd, 12:18 • Utolsó frissítés: 2 órája
Szerző: MTI


 

Augusztus 15-e, Szűz Mária mennybevétele napjának munkaszüneti nappá nyilvánítását kezdeményezi a kereszténydemokrata Michl József a parlamentnek benyújtott önálló képviselői indítványában.
Az Országgyűlés honlapján közzétett javaslat indoklásában a kormánypárti politikus azt írta, hogy a kommunista diktatúra éveiben eltörölt ünnepet Magyarország történelmében, hagyományaiban, vallási életében betöltött szerepe miatt indokolt ismételten munkaszüneti nappá nyilvánítani. Michl József kifejtette: augusztus 15-e ősi magyar elnevezése Nagyboldogasszony, e napon Szűz Mária mennybevételét ünneplik Európa- és világszerte "hívők milliói", és számos európai államban munkaszüneti nap.
A KDNP-s politikus felidézte, hogy az ünnepet már Szent István király is megülte, ezen a napon ajánlotta Magyarországot a Szűzanya oltalmába. Ezért nevezik Krisztus szülőanyját Magyarország égi pártfogójának, vagyis Patrona Hungariae-nek, hazánkat pedig Regnum Marianumnak. Kitér arra is, hogy Szent István, államalapító királyunk 1038-ban e napon hunyt el.
 

A bejegyzés trackback címe:

http://bkh2010.blog.hu/api/trackback/id/tr502874703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.